This website works best with JavaScript enabled
Joomla

Львівська обласна асоціація

Всеукраїнської організації
Союз осіб з інвалідністю України

Звитяжці сили і духу: вірити і йти вперед!

Ювілейна ХХХ Спартакіада Львівщини для людей з інвалідністю відбулася 12-13 вересня 2017 року на території оздоровчо-лікувального комплексу «Ровесник» ДП «Львіввугілля» у с. Бендюги Сокальського р-ну Львівської області. Учасниками Спартакіади стали 200 людей з інвалідністю. Організаторами Спартакіади є Львівська обласна асоціація інвалідів ВОІ СОІУ та Львівський регіональний центр з фізичної культури і спорту «Інваспорт».

Цьогоріч на ХХХ, ювілейній, спартакіаді право підняти прапор України під звуки Державного Гімну було надано заслуженому майстру спорту, паралімпійському чемпіону 2016 року, переможцю кубка світу 2017 року з фехтування Антону Дацко та майстру спорту міжнародного класу, чемпіону всесвітніх ігор незрячих з пауерліфтингу Уляні Ціздин.

Урочисту церемонію відкриття вступним словом про історію виникнення  у 1987 році інвалідного спорту і проведення першої Спартакіади людей з інвалідністю Львівщини розпочав голова Львівської обласної асоціації інвалідів Леонід Тарасенко: «Це знаменна подія. Вона дала поштовх не тільки розвитку спорту, але і розвитку взагалі інвалідного руху в Україні. Саме на спартакіаді Львівщини у 1989 році була створена Львівська обласна асоціація інвалідів, яка була також першим громадським об’єднанням в Україні по правовому й соціальному захисту людей з інвалідністю». Голова ЛОАІ ВОІ СОІУ наголосив, що сьогодні серед колишніх учасників спартакіад є чемпіони паралімпійських ігор, чемпіони світу та Європи.

Учасників Спартакіади на спортивні звершення благословив і окропив свяченою водою о. Михайло, настоятель церкви Святого Володимира.

На урочистому відкритті учасників привітали: один з ініціаторів  проведення обласних Спартакіад для людей з інвалідністю і в минулому багаторічний голова центру «Інваспорт» Вадим Магрілов, член Національного Паралімпійського Комітету України, учасник першої Спартакіади людей з інвалідністю Львівщини Ярослав Грибальський, представник Управління молоді та спорту Львівської облдержадміністрації Ольга Ведернікова, начальник Львівського регіонального центру «Інваспорт» Мирослав Николаєв, заступник генерального директора ДП «Львіввугілля» Любов Фент, голова Сокальської райдержадміністрації Роман Токай, начальник відділу фізичної культури і спорту Червоноградської міської ради Валерій Гаврилюк, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Львівській області Ігор Луцишин, директор Львівського відділення фонду соціального захисту інвалідів і член президії Ради ЛОАІ ВОІ СОІУ Галина Мисаковець та директор оздоровчо-лікульного комплексу «Ровесник» Василь Карвацький. Головний суддя Спартакіади, заступник начальника Львівського регіонального центру «Інваспорт» Володимир Любіжанін оголосив розклад та місце проведення змагань.

Учасникам змагань промовці щиро бажали вдалих стартів і переможних фінішів, відчути сповна святковий та урочистий настрій події, отримати запал на подальші звершення у житті, знайти нових друзів, адже життя складається не з років, а з миттєвостей, і кожну з таких гарних миттєвостей потрібно цінувати сповна.

Цікавими були спогади Вадима Магрілова про першу спартакіаду людей з інвалідністю, яка відбулася у Брюховичах і налічувала близько 500 учасників з усіх міст і районів області: «Ми проводили змагання з різних видів спорту, в тому числі проводили навіть автогонки по місту Львову. На жаль, автогонки потім в нас відпали, але спартакіада продовжувала жити».

Неймовірні спогади про перші змагання залишились і в Ярослава Грибальського, учасника першої Спартакіади: «Змагатися могли в тому, що було доступно – наприклад, шахи. Пам’ятаю, першу партію програв незрячому в три ходи, бо для мене то панічно було, коли він нічого не бачить, тільки мацає ті фігури. А потім уже почали вивчати правила інших видів спорту, зокрема, плавання. Бо один має одну кінцівку, а другий двох кінцівок не має, тому під кожну людину вивчали і адаптували іноземний досвід». Ярослав Грибальський наголосив на необхідності класифікації у кожному виді спорту, а людям з інвалідністю порадив: «Не сидіть в хаті, вивчайте свої права і добивайтеся реалізації своїх прав, вивчайте закон Про основи соціальної захищеності людей з інвалідністю зі всіма змінами і доповненнями, які сьогодні в Україні є».

Безсумнівно, цікавими були й спогади колишнього учасника спартакіад людей з інвалідністю, а тепер паралімпійського чемпіона та заслуженого майстра спорту Антона Дацко. Найпозитивнішим моментом змагань він виділив спілкування: «На таких змаганнях ти приїжджаєш і завжди зустрічаєш багато друзів. Це дуже добре, коли ти можеш приїхати, поділитися чимось важливим для тебе».

На ювілейній Спартакіаді люди з інвалідністю змагалися з таких видів спорту: легка атлетика (перегони на візках, біг 60м, стрибки з місця в довжину), більярд, шахи, шашки, дартс, настільний теніс, стрільба з лука, боча, – згідно з положенням кожному учаснику було дозволено брати участь лише в трьох видах спорту.

Були представлені нові спортивні ігри народів світу (представляв президент федерації  новуса України  Іван Лісовенко), а також кульова стрільба  з пневматичної гвинтівки.

У змаганнях спартакіади визначалася особиста першість учасників у кожному виді спорту та загальнокомандна першість серед команд районних центрів та міст – що відзначалася за найбільшою сумою очок, набраних учасниками у всіх видах спорту (команди нагороджено кубками та дипломами). В особистій першості в кожному виді спорту переможці були нагороджені медалями та дипломами.

Знаменно, що в ювілейній ХХХ Спартакіаді в запеклій боротьбі друге місце розділили одразу дві команди – Золочева та Буська. І це символічно, адже кожен з учасників проявив усі свої зусилля і можливості. Перемогу в  змаганнях здобула і зійшла на першу сходинку команда міста Червонограда.

Варто зазначити, що взагалі кожна з команд мала у своєму складі чимало переможців з окремих видів спорту і кожен учасник є у великій мірі переможцем – переможцем духу і сили, адже кожне досягнення є результатом значних зусиль і перемоги над труднощами та обставинами. Тому хочеться побажати кожному, хто взяв участь у Спартакіаді, безлічі щоденних звершень у кожній справі.

Урочистий піднесений настрій ювілейної спартакіади відчули всі. До  цього заходу люди готуються заздалегідь і з нетерпінням чекають на щорічні змагання. Зокрема, Василина Гайдук, учасниця, сказала: «Спартакіада  стимулює до перемог, до праці над собою. Я тут вдруге і мені тут подобається, тому що дуже багато людей і можна багато з ким познайомитися, дізнатися багато нового, таке потрібно, щоби люди збиралися і трохи виходили зі своїх домівок, бо люди з якимись проблемами не часто десь ходять».

Оксана Кононова, голова Сокальської РАІ і учасниця спартакіади наголосила на необхідності класифікаціїі: «Стараюся кожного року приїжджати, цікаво, що змінилося у власних силах порівняно з минулими роками. Але потрібно також більше звертати увагу на класифікацію, більше стежити за справедливістю, хто на якому засобі їздить, чи все можна більш-менш по справедливості прирівняти. А загалом, такі заходи потрібні, щоби люди  спілкувалися, набиралися нових знань, знаходили нових друзів. І, звичайно, також нашій державі, владі не забувати, що така категорія людей є».

«Змагання додають азарту і після змагань знову хочеш більше працювати, більше тренуватися. Бо коли просто тренуєшся, це не так, коли починаєш змагатися, тоді йде зацікавлення, і, так би мовити, адреналін,  людина починає більше хотіти, більше старатися. Дуже корисні такі змагання, тому що люди з інвалідністю мають стимул, деякі люди цілий рік чекають, щоб поїхати на змагання», – зауважила ще одна учасниця змагань Мар’яна Ляльович.

Звісно, змагання учасникам давалися нелегко, але й попри це люди відзначали надзвичайно позитивний вплив заходу. «Третій раз беру участь у Спартакіаді. Зараз, в основному, у шашки граю, але важко дається, бо такі талановиті молоді грають і виграють», – зауважила Романія Данилюк, учасниця змагань. Також важко даються і ті види спорту, що вимагають фізичних зусиль, зокрема, ще одна учасниця Спартакіади Іванна Кухтій підмітила: «Враження від ювілейної Спартакіади гарне, мені сподобалося. Вдруге тут. Стрільба з лука – важкувато, як для хворої людини. Але дуже цікаво».

Неодноразова учасниця змагань Ольга Гладка вважає, що незважаючи ні на що, люди повинні вірити в себе: «Завжди займала перші місця, це в таких видах спорту, як стрибки в довжину з місця, біг на 60 метрів, бомбаскет, а цього разу мені вдалося брати участь в ще інших видах спорту: більярд, боча. І, власне, задоволена усім тим, що зараз відбувається, енергетика, яка тут панує, та аура. Можемо набагато більше, ніж ми самі думаємо. Тому – вірити і йти вперед! Це гасло, яке має бути у кожної людини в серці!»

Багато років поспіль Спартакіада відбувається в ОЛК «Ровесник». На питання, чим важливе проведення змагань для людей з інвалідністю, директор комплексу Василь Карвацький відповів: «Для мене особисто це вже принцип життя, тому що ми працюємо постійно з людьми з інвалідністю, особливо з людьми з інвалідністю праці, які є на наших шахтах, і хочеться допомогти кожному, тим більше тим, які приїжджають до нас на кілька днів». І за це Василю Карвацькому велика подяка від усіх учасників змагань.

Загалом на змаганнях відчувалася дуже дружня і піднесена атмосфера. І досить влучно це підсумувала перший заступник голови ЛОАІ ВОІ СОІУ Оксана Кіяновська: «Враження є найкращі, тому що настрій Спартакіади святковий, урочистий, рівень спартакіади кожного року зростає, зростає довіра учасників до суддів, зростає рівень громадянської культури. Усе добре, що є в людях, розкривається кожного року щораз більше.  Крім змагань,  люди мали можливість проявити себе творчо. Люди показували свої можливості і були щасливі».

У рамках Спартакіади, як на очікуваному заході, відбувся концерт людей з інвалідністю, де учасники спортивних змагань проявили свої мистецькі таланти – співали пісні, розповідали вірші та гуморески. Бо, як кажуть, талановиті люди – талановиті у всьому, і спів багатьох направду заслуговує великої сцени, тим більше, що кожен виступ на сцені також потребує попередньої підготовки, як і в заняттях спортом.

Велика подяка всій команді «Інваспорту» і Мирославу Николаєву зокрема, який на церемонії нагородження вірно підмітив, що ХХХ ювілейна Спартакіада вдалася.

Кожному учаснику змагань бажаємо мати безліч перемог у житті!

Ірина ХОМИН

Союз організацій інвалідів України Національна асамблея інвалідів України Міністерство соціальної політики України Президент України
Верховна Рада України Кабінет Міністрів України Львівська обласна рада Львівська облдержадміністрація
Львівська міська рада Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Пенсійний фонд України Фонд соціального захисту інвалідів
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef12086 #150714100123