This website works best with JavaScript enabled
Joomla

Львівська обласна асоціація

Всеукраїнської організації
Союз осіб з інвалідністю України

У Львові відзначили Міжнародний день людей з інвалідністю
Близько 10 % населення нашої планети – це люди з інвалідністю. Тобто із семи з половиною мільярдів землян – сімсот п’ятдесят мільйонів (а це у вісімнадцять разів більше, ніж чисельність населення України станом на сьогодні) – це люди з вадами зору, слуху, опорно-рухового апарату, які мають інші захворювання, що впливають на якість їх життєдіяльності. Глобалізаційні процеси в суспільстві підсилили значимість людини як такої, і тепер ми рухаємось у напрямку надання рівних можливостей кожній людині. Сьогодні світова спільнота в своїй більшості розуміє, що людина з інвалідністю має рівно таке ж право на повноцінне життя – освіту, роботу, спорт, розваги тощо. Жити на рівних, любити на рівних, дружити на рівних – такими були основні постулати під час відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю у Львові, що відбулося 1 грудня у Кіноцентрі.
Цей день об’єднав представників влади, громадських активістів інвалідного руху, пересічних людей з інвалідністю. В холі Кіноцентру були представлені майданчики громадських організацій, кожен охочий міг придбати чудові вироби ручної роботи.
Захід розпочався з демонстрації соціального ролика «Цінуй. Люби. Ділися», що був створений Львівською обласною асоціацією інвалідів ВОІ СОІУ за підтримки Департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації. Він мав на меті спонукати кожну людину бути уважною до інших, зокрема, до людей з інвалідністю. Адже часто вулиці наших міст і сіл є недоступними для окремих категорій громадян. Дуже важливим є сприймати кожну людину такою, якою вона є, і при можливості допомогти їй бути на рівних.
Після перегляду до присутніх у залі звернулися представники влади та громадськості.
Тетяна Медвідь, начальник управління соціального обслуговування та захисту населення Департаменту соціального захисту населення ЛОДА, організатор і ведуча заходу, зауважила: «Чимало проблем, з якими стикаються люди з інвалідністю існують через те, що їх не залучають до формування політики та послуг, які впливають на їх життя».
Олександр Ганущин, голова Львівської обласної ради, у своєму зверненні зауважив: «Сьогодні ми в першу чергу знаходимося тут, щоб привернути увагу до людей з інвалідністю».
Від імені голови Львівської облдержадміністрації до присутніх у залі звернувся заступник директора Департаменту соціального захисту населення ЛОДА Віктор Степанюк. «Сьогоднішній день – це далеко не свято, це день-нагадування всім нам про те, що багато буденних речей, які ми робимо, можуть бути важкими для виконання людям з інвалідністю. Я думаю, що за кілька років ми досягнемо того, про що ми так довго говоримо – абсолютна доступність, щоб особи з інвалідністю не почували себе якимись іншими», - наголосив Віктор Степанюк.
Міський голова Львова Андрій Садовий під час свого звернення торкнувся питання доступності. «Нещодавно на зустрічі з Ярославом Грибальським ми домовилися, що під час здачі в експлуатацію пандусів той, хто його проектував, хто його будував, буде сідати на візочок і демонструватиме, як буде на нього виїжджати і з’їжджати з нього. Нам треба кардинально переглянути наше відношення і зробити все можливе, щоб людина, яка має проблеми з рухом, слухом, зором, щоб вона себе почувала набагато комфортніше», - закликав Андрій Садовий.
Активісти інвалідного руху були урочисто нагороджені грамотами та подяками Львівської обласної ради та державної адміністрації, подяками Львівської міської ради.
Про «Стан та перспективи розвитку послуги раннього втручання в Україні та Львівській області» розповіла присутнім директор Центру соціальної реабілітації «Джерело» Зореслава Люльчак. Вона, зокрема, зауважила, що зі 167 тисяч дітей в Україні за переписом 2015 р. два відсотки з них – це діти з інвалідністю, однак дітей, в яких діагностують затримку в розвитку є близько 10-13 відсотків. Тому раннє втручання – це надзвичайно актуальний і потрібний проект. Він вже готовий прийти на допомогу дітям і їх сім’ям у Львові, Харкові, Одесі та Ужгороді. За словами Зореслави Люльчак, раннє втручання – це не лише розвиток потенціалу дитини, а й нормальна якість життя її сім’ї.
Голова Львівської обласної організації «Реабілітація осіб з інвалідністю» Ярослав Грибальський продемонстрував присутнім презентацію на тему «Доступність – що це?». Він торкнувся як базових питань – що таке доступність, інвалідність тощо, так і важливих цифр. Так, за світовою статистикою люди з інвалідністю – це близько 10-12%, ще 1,5% - це тимчасово обмежені в русі через травми, близько 2% людей – це вагітні жінки та мами з візочками, і 30-40% нашого суспільства становлять люди похилого віку. А отже, зробив висновок Ярослав Грибальський, «у нашому суспільстві проживає більше 40% - це є люди, які тимчасово справні». Саме тому такими актуальними є принципи універсального дизайну.
Про «Деякі аспекти забезпечення доступності осіб з інвалідністю до середовища життєдіяльності» розповіла голова Львівської обласної асоціації інвалідів ВОІ СОІУ Оксана Кіяновська. Вона, зокрема, зауважила: «Основною ознакою цивілізованості суспільства є ставлення до людей з інвалідністю». Оксана Іванівна також наголосила, що українці з інвалідністю не завжди відчувають любов і повагу державних службовців. Адже людський фактор має дуже важливе значення.
Оксана Кіяновська вручила почесні грамоти Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» активним членам Львівської обласної асоціації.
Цікавою була розповідь про «Доступність вищої освіти особами з особливими потребами» декана медсестринського та лабораторно-гігієнічного факультету ВНКЗ ЛОР «Львівський інститут медсестринства та лабораторної медицини імені Андрея Крупинського Наталії Дуб. Інститут постійно має серед своїх студентів людей з інвалідністю. На сьогодні в закладі навчається 13 людей з вадами зору та 6 нечуючих студентів. Часто вони спеціально приїжджають у Львів з інших областей, щоб мати змогу здобувати вищу освіту. Наталія Євстахіївна порушила критичне питання, яке виникло внаслідок внесення змін до Класифікатора професій через ухвалення Наказу Мінекономрозвитку від 26.10.2017 №1542, який скасовує фах «сестра медична з масажу» - а це саме та спеціальність, на якій найчастіше навчаються люди з інвалідністю.
Багато інших проблем, з якими стикаються люди з інвалідністю, порушували доповідачі, чимало відображали ролики, які демонстрували присутнім. Хотілось би, щоб ці часто болючі питання торкнулися сердець людей, які можуть щось змінити, виправити, покращити.
У рамках відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю були організовані також заходи для дітей і молоді. Зокрема, свої таланти показали діти з вадами слуху ГО «Дзвін» та інтегрованого театру дитячої естрадної пісні «Дитячі мрії» при осередку товариства незрячих. Молодь мала змогу побачити фільм «Погані хлопці», який був відзнятий молоддю з вадами слуху.
У цьому великому світі людина часто здається мізерною. Однак, наділена талантами, які наполегливо розвиває, вона може піднестись до небачених висот. Так, як це зробили учасники унікальної і неповторної капели бандуристів «Карпати». Виступ людей з вадами зору, які досконало поєднують гру на бандурі та спів, продемонстрували присутнім у залі під час відзначення у Львові Міжнародного дня людей з інвалідністю безмежні можливості людської сили духу, впевненості в собі, а ще – любові до життя та творчості.
Наталка РЕПЕТА
Фото Ірини ХОМИН
Союз організацій інвалідів України Національна асамблея інвалідів України Міністерство соціальної політики України Президент України
Верховна Рада України Кабінет Міністрів України Львівська обласна рада Львівська облдержадміністрація
Львівська міська рада Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві Пенсійний фонд України Фонд соціального захисту інвалідів
#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef12086 #150714100123