This website works best with JavaScript enabled

ГО «Львівська обласна асоціація ВО СОІУ» на запрошення партнера ГО «Об’єднання осіб особливих потреб України» (ГО ОООПУ) бере участь у VІІ міжнародному конкурсі літературного та художнього мистецтва «Іверія». Проект «Іверія» реалізовується нашими грузинськими партнерами, а саме – «Соціальним підприємством Особливий журнал» з благословення Католікоса-Патріарха всієї Грузії, архієпископа Мцхета-Тбіліського, митрополита Бічвінта і Цхум-Абхазії, Святішого Блаженнішого Іллі ІІ. ГО ОООПУ упродовж трьох років має статус офіційного партнера даного конкурсу в Україні.

На сьогодні конкурс, який був започаткований у 2013 році, має величезну популярність на території Грузії. Цього року у конкурсі візьмуть участь близько 150 учасників, які представлятимуть 7-10 країн світу, серед яких і Україна. Головною нагородою є «Премія Святого Іллі Праведного (Чавчавадзе)», видатного грузинського діяча та письменника, який опублікував перший номер газети «Іверія» 3 березня 1877 року.

Ілля Григорович Чавчавадзе – грузинський діяч і письменник – основоположник критичного реалізму. в грузинській літературі, один з активних діячів національно-визвольного руху Грузії, убитий агентами царської поліції.

Бував в Україні й у редагованих ним видавництвах популяризував твори Т. Г. Шевченка. Його основні літературні твори були перекладені багатьма мовами, серед яких українська, англійська, французька, німецька, польська, білоруська, російська та інші. На українську мову твори Чавчавадзе перекладали Б. Грінченко, П. Грабовський, П. Тичина, П. Осадчук та інші.

Твори: поеми «Како Розбійник» (1860), «Видіння» (1872–1873), «Відлюдник» (1883); повісті «Чи ж він людина?» (1859–1863), «Розповідь жебрака» (1859), «Вдова Отарашвілі» (1887).

Разом із Н. Ніколадзе, Н. Лордкіпанідзе, С. Месхи та іншими письменниками на початку XIX століття стояв біля витоків грузинської публіцистики.

Ряд його творів було опубліковано в заснованих ним «Сакартвелос Моамбе» («Грузинський Вісник») та «Іверія», і в видаваному нині грузинському журналі «Моамбе».

Канонізований у Грузинській православній церкві (1987).

Отже, ГО «ЛОА ВО СОІУ» оголошує конкурс (серед осіб з інвалідністю, які є членами місцевих осередків ГО ЛОА ВО СОІУ) у сфері літературного мистецтва у номінаціях «Поезія», «Проза», «Дизайн обкладинки книги» (по одній особі), які увійдуть до числа представників України на міжнародному конкурсі «Іверія» у республіці Грузія.

Традиційно 3 березня, у день виходу першого випуску газети Іллі Чавчавадзе «Іверія», у «Національній Парламентській Бібліотеці Грузії» міста Тбілісі, відбудеться нагородження лауреатів та переможців VІІ міжнародного конкурсу літературного та художнього мистецтва «Іверія».

Умови участі у конкурсі:

Автор посилає власну творчість – лише поезію чи прозу;

Поезія повинна подаватися за такими стандартами – до 4 або максимум 5 сторінок у 12 шрифті, в односторонньому порядку або одна колонка;

Проза повинна подаватися за наступними стандартами – максимум на 20 сторінках, в односторонньому порядку, у 12 шрифті;

Матеріали конкурсу у номінаціях «Поезія», «Проза», повинні подаватися у файлі Word.

Фото обкладинки книги у номінації «Дизайн обкладинки книги» подається в розгорнутому вигляді, високої якості.

Автор повинен подати матеріал на наш e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. до 26 січня 2021 року!

До конкурсної комісії входять представники ГО ЛОА ВО СОІУ, ГО ОООПУ та незалежні експерти сфери літератури і мистецтва. Конкурсна комісія проведе відбір учасників у номінаціях «Поезія», «Проза», «Дизайн обкладинки книги» (по одній особі з кожної номінації), які увійдуть до числа представників України на міжнародному конкурсі «Іверія» у республіці Грузія.

Також ГО ЛОА ВО СОІУ подасть на міжнародний конкурс книгу «30 років разом», яка була видана у 2019 році на честь 30-літнього ювілею ГО ЛОА ВО СОІУ, та включена до золотого фонду друкованої спадщини України і зберігається в Центральній книгозбірні Бібліотеці ім. Вернадського в Києві.

Власні твори можуть подаватися будь-якою мовою, але для підтримки і популяризації української мови, ГО ЛОА ВО СОІУ рекомендує подавати власну творчість винятково українською мовою!

Власні твори можуть бути опубліковані, подані та номіновані на інший конкурс тощо. У складі журі міжнародного конкурсу будуть висококласні професіонали в галузі літературного мистецтва з різних країн світу.

Автору заборонено змінювати твори – все, що він подає, має розглядати міжнародне журі.

На церемонії нагородження автор повинен бути у класичному або національному одязі.

Премія «Іверія» має глибше коріння – у 2010 році Нугзар Чіаберашвілі – засновник премії, розпочав перевидання оригінальної аналогії газети Іллі Чавчавадзе «Іверія».

З повагою,
Ірина Ткачук, голова ГО «Львівська обласна асоціація ВО СОІУ»

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef12086 #150714100123